
Jar z pohľadu TČM
Jar z pohľadu TČM

Jar k nám tento rok prišla o čosi skôr. Všetko ožíva, bzučia prvé odvážne včielky, zvieratká si užívajú dotyky jarnej lásky, objavujú sa prvé púčiky na stromoch a aj prvé kvietky. Všetko začína zelenieť.
V tradičnej čínskej medicíne (TČM ) je jar spojená s prvkom
dreva
a zodpovedá orgánom pečene a žlčníka. Je to čas obnovy, rastu
a
regenerácie, podobne ako znovuzrodenie prírody počas tohto ročného obdobia. Podľa princípov TČM Pečeň riadi plynulý tok Qi (vitálnej energie) v tele a je
zodpovedná za voľný pohyb emócií.
1. Zdravie pečene: Pečeň je počas jari obzvlášť zraniteľná,
preto je nevyhnutné podporovať jej funkciu. Nerovnováha
v pečeni sa môže
prejaviť príznakmi, ako je podráždenosť, hnev, bolesti hlavy, menštruačné
nepravidelnosti alebo tráviace problémy.
2. Detoxikácia: Jar je v TČM často vnímaná ako čas
detoxikácie a očisty. Tak ako sa príroda zbavuje starého, aby uvoľnila miesto
pre nový rast, telo môže ťažiť z detoxikačných praktík na odstránenie
nahromadených toxínov. To môže zahŕňať úpravy stravy, bylinné prípravky alebo
terapie, ako je bankovanie alebo gua sha. Pozor, ale s detoxikáciou.
Radšej pomaly
a jemne. Ak ste cez zimu nedodržali princípy oddychu a relaxu
a kvalitnej stravy v zmysle pravidiel TČM, Vašej pečeni silný detox
môže viac poškodiť ako pomôcť. Takže všetko s mierou. A počúvajte svoje
telo, nie reklamy na detoxikačné sirupy
a kúry. K téme detoxu napíšem
viac v ďalšom článku.
3. Cvičenie a pohyb: TČM zdôrazňuje dôležitosť pohybu a cvičenia pre udržanie zdravia, najmä počas jari, keď je energia pečene na vrchole. Cvičenia ako tai chi, qigong alebo jemný strečing môžu pomôcť podporiť hladký tok Qi a podporiť celkovú pohodu.
4. Stravovanie: Chuť jari je kyslá. Kyslé jedlá aktivujú funkciu pečene a umožňujú telu zlepšiť detoxikáciu. Medzi kyslé potraviny patrí jablčný ocot, ocot, nakladané jedlá, citrón, limetky. Nakrájajte niekoľko plátkov citróna a vložte ich do vody. Niekoľko plátkov citróna v teplej vode hneď ráno aktivuje pečeň a celkovo zlepší aj funkciu trávenia. Je tiež vhodné jesť čerstvé, sezónne ovocie a zeleninu a vyhýbať sa ťažkým, mastným jedlám, ktoré môžu zaťažiť pečeň. Určite je výhodné konzumovať prvú úrodu byliniek, ktoré sa nachádzajú v záhradách či na lúkach, ako je napríklad medvedí cesnak, ostropestrec mariánsky, púpava či žihľava. Podobne, prvá zelenina, ktorá vyrastie, má pre našu pečeň veľký význam. Ideálnymi voľbami sú rukola, špenát, reďkovka či prvé druhy šalátov. Všetko s mierou a postupne.
5. Emocionálna rovnováha: Emocionálna nerovnováha môže mať
významný vplyv na fyzické zdravie. Jar je spojená
s emóciou hnevu, preto je
nevyhnutné pestovať emocionálnu rovnováhu a praktizovať techniky zvládania
stresu, ako je meditácia, hlboké dýchanie alebo trávenie času v prírode.
Harmonizáciou s energiou jari a podporou pečene a žlčníka si môžete zlepšiť svoje zdravie a pohodu podľa princípov tradičnej čínskej medicíny.