Ako predísť jarnej únave.

17.01.2024

Ako sa pripraviť na jar ešte v zime.

Tradičná čínska medicína (TCM) učí, že pre optimálne zdravie a pohodu je najlepšie žiť v súlade s ročnými obdobiami.  Konsolidáciou vašej Qi (vitálnej energie) počas zimných mesiacov vyživujete a posilňujete svoj imunitný systém
a pripravujete svoje telo na jarný nával nového života a energie. Väčšinou sa na jar vyhovárame na jarnú únavu, ale tá je dôsledkom nezodpovednej zimy, resp. nášho správania sa v zime k svojmu telu. Čo vytvoríme v zime, na jar využijeme. Všetko, čo vyčerpáme/minieme, nám bude chýbať. A takto stále dookola v kruhu pentagramu.

Každé ročné obdobie patrí k určitému prvku a má jedinečné korešpondencie. Zima zodpovedá živlu vody a obličkovým orgánom, ktoré sú považované za základ jinu a jangu v tele a za zdroj našej najkonsolidovanejšej a najpodstatnejšej formy čchi v tele a sklad zásob čchi. Tieto rezervy sa dajú využiť v čase stresu alebo zmien, alebo na liečenie či prevenciu chorôb a na elegantné starnutie, ale sú obmedzené, a preto vzácne a treba sa o ne starať.

Ako sa postarať o naše obličky?

  • Vyhýbajte sa surovým a studeným jedlám. Tie majú tendenciu ochladzovať telo. Čím menej nasmerujete vnútorné teplo na trávenie studených jedál, tým viac Qi je k dispozícii na podporu iných telesných funkcií. Tzv. smoothies, zmrzliny a šaláty si nechajte na letné mesiace. Exotické citrusy a ovocie do nášho pásma nepatria, a preto by sme sa im mali vyhýbať. Sú určené pre ľudí, ktorí žijú v teplých pásmach a potrebujú schladzovať telo. Uprednostňujte teplé jedlá. Podporte svoje obličky teplými a výdatnými polievkami a pomaly varenými prívarkami. Uprednostňujeme formu kompótov (domácich, bez pridaných konzervantov a nepresladených). Nezabudnime na dar našich predkov a to kyslú kapustu. Kvalitne vykvasenú v sude bez aditív.

  • Jedzte výživné jedlá. Patria sem vlašské orechy, gaštany, čierny sezam, fazuľa, čierna fazuľa, hrach, šošovica, fazuľa, bôb, cícer , morské riasy, koreňová zelenina, hrušky... A jeden z elixírov čínskej medicíny: kostný (alebo zeleninový) vývar. To všetko pomôže doplniť Qi, Yang, Yin a Krv počas chladných zimných mesiacov. Výborné sú zahrievacie koreniny: škorica, klinčeky, chilli, zázvor, aníz. Aj keď, všetko s mierou.

  • Pite hlavne teplé nápoje a nezabudnite, že čistá voda (nie studená) je hlavým zdrojom tekutín pre výživu tela. Všetko ostatné je len doplnok.

  • Stále sa udržujme v teple...hlavne kríže/obličky a oblasť krku. Šatky, rukavice, čiapky a vlnené ponožky sú vaši najlepší priatelia. Udržujte svoje nohy v teple, pretože chodidlo je miestom, kde začína meridián obličiek. Ak chcete ísť von do chladu, tak máme tendenciu sa nahriať niečím teplým predtým. Skúste to naopak, ohriať telo zvnútra až po návrate. Ak totiž ohrejeme telo zvnútra otvoria sa vonkajšie póry na pokožke a cez ne nám potom ľahšie prenikne chlad zvonku a to my nechceme.

  • Spomaľte. Sila vôle patrí k vodnému prvku. Relaxujte, napr. aj pri zvuku tibetských mís, či ladičiek. V prípade záujmu ma kontaktujte. Viem Vám pripraviť relaxačný zvukový kúpeľ aj individuálne.